Details

Iran


Next Office, Dr. Alireza Taghaboni


Noorsaform


Residential


Get Inspired

Residential, Library, Kitchen


SAVE PROJECT

Project information

The Sharifi-Ha house in Tehran has the ultimate space-saving solution. Its outer rooms can rotate, creating space and also making it adaptable to every season. Oh and there's also a swimming pool and gym inside.

Uncertainty and flexibility lie at the heart of this project’s design concept. The sensational, spatial qualities of the interiors, as well as the formal configuration of its exterior, directly respond to the displacement of turning boxes that lead the building’s volume to become open or closed, introverted or extroverted. These changes may occur according to changing seasons or functional scenarios.

Like many other urban plots, the land for this project had a noticeably narrow façade-width compared with its depth of its length. Consequently, our expertise in transforming a two-dimensional façade to a three-dimensional one became indispensable. Here, the openness /closure of the building’s volume is a reference to traditional Iranian houses, which would dynamically serve as seasonal modes of habitation by offering both a Zemestan-Neshin (a winter living room) and Taabestan-Neshin (a summer living room) to their residents.

Lighting design by Noorsaform

Projects in the spotlight

Back to top

Hi there!

We noticed you may be located in the U.S.

Would you like to...

Go to
deltalight.us

View full products available to the us market

Go to
deltalight.com

View full catalogue (all products are not listed for the us market)