Relate

RELATE. A video series on architecture and light

Explore our new videos series RELATE, in which we take you to astounding projects around the world, where light and architecture harmonise. We talk to inspiring architects and lighting designers that elaborate on their approach for the project, their design process and road to realisation. Get inspired to imagine, create and relate.

Episode 2. The Italian pavilion

Location
Biennale of Architecture in Venice, Italy

Curator
Alessandro Melis

Design
ARX Studio
Heliopolis 21

Commissioner
The Italian Ministry of Culture - Directorate-General for Contemporary Creativity

Watch the episode 2 >

Resilient Communities

“Darkness is not the opposite of light. It is the place of possibilities where the senses cannot go.” Curator Alessandro Melis inspires with his vision for the Italian pavilion at the 2021 biennale of architecture in Venice. We sat down with two inspirators of the presentation at the pavilion, architects Alessandro Melis and Paolo di Nardo, to discuss the exhibition ‘Resilient Communities’.

A circular design concept

The design of the pavilion is a collaboration of the architectural practices Heliopolis 21 and ARX Studio. The pavilion not only presents an exhibition about sustainability, the interior design also embodies this concept. The objective was a result with minimal environmental impact.

Discover our photo report >

 

A web of lighting

The lighting plan symbolises a web of relationships, resources, opportunities and perspectives. The concept is translated into an arrangement of architectural lighting by Delta Light, constellations of Superloop light circles, profiles with Spy spotlights and tubular luminaires from the XY180 collection..

See all featured lighting >

 


Episode 1. House B

In episode 1 of the RELATE video series, we meet up with architect Dirk De Meyer in Antwerp, Belgium. Enjoy a house tour a breathtaking residence, where the architect meticulously studied the sun’s movement and natural light qualities of the site, before designing the house.

Watch episode 1 >

 

Nature and light as art

The project is located on a lush green site, around a pond in an old allotment in the suburbs of Antwerp. The layout maximises daylight hours with the change of seasons and offers open views towards the panoramic garden. Covered in natural stone, the building’s exterior blends into the landscape.

Explore House B in photos >

 

New products

Back to top