Szczegóły

Kanada


II BY IV DESIGN


Sklepy


Daj się zainspirować

Wewnętrzne, Sklep, Sklepy


SAVE PROJECT

Informacje o projekcie

Placówka detaliczna międzynarodowej ikony czekoladziarni w Toronto PATH została ukończona w 2013 roku. Otrzymawszy zadanie zaprojektowania zadziwiającego wnętrza prezentującego najlepszą czekoladę sprzedawcy w znanej ruchliwej lokalizacji w centrum miasta, projektach chciał spróbować czegoś nowego w zakresie projektu oświetlenia, co wyróżniłoby tę sztandarową lokalizację.

W poprzednich lokalizacjach wykorzystano szynowy system oświetlenia z rzędem lamp wiszących nad kasami. Odchodząc od standardów firmowych, projekt oświetlenia, stanowiący integralną część wystroju wnętrza, obejmuje najnowszą armaturę MINIGRID IN TRIMLESS REO. Standardowe firmowe lampy wiszące zostały przeniesione nad wejście główne sklepu i zawieszone nad dużym okrągłym stołem wystawowym, tworząc coś bardziej na kształt zachwycającego efektu dla przechodniów przy wejściu.

W poprzednich lokalizacjach firma miała problemy, ponieważ wyjątkowe czerwone opakowania wyglądały na pomarańczowe przy istniejącym oświetleniu. Z tej przyczyny firma chętnie przystała na alternatywną propozycję zespołu projektantów, obejmującą zastosowanie żarówek o wyższym indeksie CRI, co pozwoliło na wierniejszą prezentację produktu.

Armatura LED stanowiła naturalny wybór dla tego projektu, pamiętać o czułości produktu na ciepło. Sklep detaliczny otwarty jest 8-9 godzin dziennie, co sprawia, iż LEDy stanowią dobry wybór w zakresie zużycia energii oraz konserwacji. Stosowanie odpowiednio wykonanych LEDów z zegarem, o okresie użytkowania wynoszących ponad 50.000 godzin, pozwala na około 15-17 lat stosowania oświetlenia bez potrzeby konserwacji.

Podziemna lokalizacja tego sztandarowego sklepu stanowiła serie wyzwań z punktu widzenia oświetlenia. Niskie sufity, ograniczona przestrzeń, parking pod sklepem oraz obecność systemów mechanicznych nad nim - wszystko to należało wziąć pod uwagę. Projektanci oświetlenia współpracowali ściśle z inżynierami mechanikami, by zapewnić, że układ świateł nie powodował żadnych konfliktów. W połowie realizacji projektu trzeba było wprowadzić zmiany w armaturze okolicy baru w związku ze złożoną konstrukcją sufitu. Zaproponowano oświetlenie wnękowe, jednakże ostatecznie zastąpiono je montażem sufitowym.

Z projektowego punktu widzenia, oświetlenie uzupełnia stworzenie czystego, minimalistycznego wnętrza. Klient był zadowolony z odejścia od standardowego projektu firmowego, zapewniającego uniesienie przestrzeni, gdzie projekt oświetlenia pozwala opowiedzieć historię najwyższej jakości produktu, który akcentuje i stanowi dla niego wykończenie przy pomocy pięknego wnętrza. Wykorzystanie armatury bez zdobień sprawia, że oświetlenie nie przytłacza oferty produktowej, tworząc zdumiewający efekt wizualny i zachowując czystość i prostotę sufitu.

Budżet projektu spełnił oczekiwania klienta i do chwili obecnej jest on zadowolony ze wzrostu sprzedaży w nowo zaprojektowanej lokalizacji sztandarowego sklepu.

Projekty obserwowane

Powrót do góry

Hi there!

We noticed you may be located in the U.S.

Would you like to...

Go to
deltalight.us

View full products available to the us market

Go to
deltalight.com

View full catalogue (all products are not listed for the us market)